Ontmoeting
Alweer anderhalf jaar geleden kwam ik in gesprek met Marjon Brouwer van Risdam-Noord Groen. Het gesprek ging over het openbaar groen en hoe we dat konden verfraaien. Naast ons huis is een park met daarin een klein driehoekje van gras, vroeger was daar een speeltuin, maar na klachten van omwonende is dat vervangen door gras. Dit stukje lag er een beetje triest bij en werd eigenlijk alleen door honden gebruikt.
Idee
Ik opperde dat ik al een tijdje rond liep met de gedachte dat het leuk zou zijn om daar een gemeenschappelijke tuin van te maken, een theekruidentuin, waarin iedereen uit de buurt kruiden voor de thee kan plukken, maar natuurlijk ook om mee te koken. Theekruiden, vanuit de gedachte dat iedereen daar wat mee kan en bovenal gemakkelijk toegankelijk.
Adoptie
Marjon Brouwer heeft dit bij Risdam-Noord Groen ingebracht en zo kwam het plan tot
uitvoering. De gemeente Hoorn gaf toestemming om het stukje te adopteren en ze gaven zelfs een klein bedrag waarvan we het hekwerk konden aanbrengen. Later gaf ook Landschap Noord Holland een bijdrage waarmee bij een boer uit Wognum fruitboomstammetjes zijn gekocht en een rand om de paden is gemaakt, een toevoeging dat de tuin meteen tot leven itvoering. De gemeente Hoorn gaf toestemming om het stukje te adopteren en ze gaven zelfs een klein bedrag waarvan we het hekwerk konden aanbrengen. Later gaf ook Landschap Noord Holland een bijdrage waarmee bij een boer uit Wognum fruitboomstammetjes zijn gekocht en een rand om de paden is gemaakt, een toevoeging dat de tuin meteen tot leven bracht.

Uitvoering
En zo kwam het dat we op een mooie dag de eerste paal in de grond konden slaan om een hekje om het stukje gras te maken. Daarmee werd duidelijk dat dit stukje een andere invulling ging krijgen. Om de grond voor te bereiden hebben we het gras afgedekt met karton en een dikke laag afgevallen bladeren. Gelukkig was het herfst dus die waren er genoeg, en kinderen en buurtbewoners kwamen enthousiast meehelpen.
Delen
De tuin is nu op basis van permacultuur aangelegd, dat wil zeggen, met respect voor de natuur, de zorg voor de aarde, de zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vanuit deze principes ontstaat er een ontwerp systeem dat land, mens, milieu en hulpbronnen met elkaar verbindt. Alles heeft een functie en niets wordt verspilt.
Kennis
Door de tuin openbaar te stellen wordt het voor de buurt duidelijk hoe makkelijk je binnen 1 jaar, en met minimale kosten of moeite, een bloeiende groene tuin kunt hebben, waar je ook nog je kruiden uit kunt halen. Wat ook in gedachte is, iedereen mag in deze tuin aan de slag zodat buurtbewoners een gesprek kunnen aangaan en elkaar weer leren kennen.
Verbindend
Ik noem het ook wel eens het alternatieve hondje, geen hondje om uit te laten maar wel iets waardoor je naar het park kunt lopen, wat kruiden kunt plukken, of een beetje te werken in de tuin. Er loopt altijd wel iemand langs met een hondje die een praatje begint. Het theekruidentuintje is al vanaf dag 1 een succes, we krijgen enorm veel leuke reacties.
