Routekaart Buurtsafari

Hieronder ziet u de adressen van de deelnemende adoptietuinen. Er zijn veel meer geadopteerde stukjes gemeentegrond in Risdam-Noord (er is geen wijk met zoveel adoptietuinen) maar de hier genoemde adoptiegronden staan deze dag centraal.

De onderstaande route kent als start Wijkcentrum De Cogge, Akkerwinde 44. Het is een wandelroute over voetpaden en door steegjes; indien u op de fiets of met de auto gaat zal u op een aantal plaatsen iets moeten omrijden.
Natuurlijk kan u ook uw eigen route bepalen.

Op zaterdag 24 september om 10.00 uur is het mogelijk om deze route op de fiets onder leiding van een gids af te leggen. De start is in Wijkcentrum De Cogge. Na ’een koppie’ en informatie over tuinadoptie in het algemeen fietsen wij de route langs de adoptietuinen.
Aan de hand van onderstaande adressen kan u ook zelfstandig deze tocht maken. U leest in de tekst of een bewoner toelichting bij de Er is in de loop dergeadopteerde grond zal verzorgen.

Natuurlijk is deze tijd van het jaar niet de mooiste tijd van het jaar om de adoptietuinen te bekijken. De herfst is ingevallen…. En de droogte heeft haar sporen achter gelaten.
Een voordeel is wel dat u nu goed kunnen zien welke planten er goed tegen de hittestress kunnen.

Op de plattegrond, zie ook onderaan dit bericht, hebben de adoptietuinen de volgende nummers:


1 = De Cogge
2 = Akkerwinde 58
3 = Weegbree 173
4 = Weegbree 66 tm 88
5 = Kerketuin 9
6 = Kosterstuin 123
7 = Klagerstuin 137
8 = De Lange Akker 19
9 = Paardenweide 212 tm 216
10= Paardenweide 206
11= Paardenweide 203
12= Ossenweide 1
13= Ossenweide 24
14= Ossenweide 55
15= Ossenweide 71/72
16= Kamille 88

Heeft u deze en/of het kaartje liever op papier dan kunt u hier het bestand als PDF downloaden of hier de wandelroute langs de adoptietuinen afzonderlijk

Nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Doe het nu!
Stuur een e-mail aan nieuwsbrief@risdamgroen.nl en zet erin ‘nieuwsbrief’

De wandelroute langs de adoptietuinen
 1. Akkerwinde 44 (Wijkcentrum de Cogge)
  Twee stroken met groen, pal voor de Cogge worden bijgehouden door een supervrijwilligster. Ondanks het najaar toch de moeite waard iom even te bekijken. Hierbij wordt geen toelichting verzorgd om dat deze vrijwilligster zal staan bij Weegbree 173
 2. Akkerwinde 58
  De strook naast de woning is geadopteerd door de enthousiaste Frans en Heleen.
  Natuurlijk geven zij graag tekst en uitleg!
 3. Weegbree 173
  De geadopteerde strook grond tegenover de voorkant van de woning wordt onderhouden door Janny. Zij is vanaf 10.30 uur beschikbaar voor een toelichting. Hoeveel tijd besteed zij aan deze groenstrook? Waarom zette zij juist deze planten hier? Janny geeft antwoord!
 4. Weegbree 66 tot 88
  Bewoners hebben hier met elkaar de boomspiegels, de grond rond de bomen, geadopteerd. Van zo’n bewonersinitiatief kan je ook in de herfst genieten! Herman of een straatgenoot geeft commentaar. “Loop in mei door deze straat, dan wil je hier direct wonen.”
 5. Kerketuin 9
  Ria heeft een mooie adoptietuin, pal voor haar voordeur. Wij vinden dit een fraaie adoptietuin, Ria zou hem nog mooier willen hebben en vertelt daar over!
 6. Kosterstuin 123
  Aan de achterkant van het huis onderhoudt Anton al een paar jaar deze groenstrook. Hij zal er deze dag, ook al heeft er dit jaar iets minder aan kunnen doen, met passie over
  vertellen. “Bijzonder om te zien dat het er soms prachtig uitziet en je er niet zoveel aan gedaan hebt en …..dat het er soms niet uitziet terwijl je je stinkende best hebt gedaan. Da’s natuur!”
 7. Klagerstuin 137 (rondom).
  Hier wordt de oorspronkelijke beplanting van Cotoneaster in blokken gesnoeid. Er is in de loop der jaren een mix ontstaan van Phyllostachis (een kleinbladige, woekerende bamboesoort) en beplanting met vaste planten. Jos, de bewoner die regelmatig snoeit, mag tevreden zijn. U spreekt hem met plezier!
 8. De Lange Akker 19
  Nellie heeft het stukje voor haar huis geadopteerd. Het gaat om een klein stukje wat een saaie gemeentestrook was. Zij heeft er een vlinderstruik en enkele bloeiende planten gezet zodat zij nu op kleur en insecten uitkijkt. Een goed voorbeeld dat je heel simpel iets kunt doen. Nellie is waarschijnlijk thuis en wil best uitleg geven als er behoefte is.
 1. Voorkant van de huizen Paardenweide 212 tot en met 216
  Een aantal buren beheert deze strook gemeentetuin sinds dit voorjaar. Het is een groot succes; in een paar maanden tijd een complete metamorfose!
  Resi, bestuurslid van ‘Risdam-Noord Groen’, vertelt er graag over.
  LET OP!
  Bij is locatie wordt koffie/thee geschonken en zijn flyers over groen te krijgen.
  ‘Risdam-Noord Groen’ verstrekt hier ook gratis zaden en plantjes!
 2. Paardenbweide 206
  Jan heeft deze grond voor zijn woning geadopteerd. Vorig jaar stond dit nog vol met bamboe. Nu is het fleurig! “Het kan nog mooier maar de droogte heeft zijn tol geëist.”
 3. Paardenweide 203
  ligt aan hetzelfde pleintje als no. 206. Brenda heeft aan de voorkant alleen een geveltuin ( en in het pad aan de zijkant heeft ze ook de strook geadopteerd) maar zo’n geveltuin doet al wat als het hele pleintje versteend is. Dit is ook een voorbeeld dat als één straatgenoot begint (Jan van 206) dat anderen dan ook adopteren.
 4. en 13. Ossenweide 1 en 24
  Dit is een adoptiestrook tegenover de Theekruidentuin. Een gemeentestrookje is geadopteerd en de struiken zijn (door de gemeente) vervangen door rozenstruikjes, die door de bewoonster onderhouden worden. Marjon, van nummer 24, is thuis en zal indien gewenst een toelichting geven.
  14 Ossenweide 55
  Een stukje voor de sloot dat mooi beplant is. De eigenaren, Bert en Roek, zijn trots en willen best hierover vertellen. Vraag bijvoorbeeld eens hoe dit zo gekomen is……..
 5. Ossenweide 72 en 71
  Beide buren hebben aangrenzende gemeentegronden geadopteerd en het tot één geheel gemaakt. Een goed voorbeeld van hoe het kan!
  Laura, bewoonster van no. 71, verzorgt de mondelinge toelichting voor bezoekers. Vertelt zij ook wie van beide buren de ander stimuleerde om tot adoptie en dus onderhoud over te gaan? Vast wel!
 6. Kamille 88
  Voor hun deur hebben deze medewijkbewoners een fraaie adoptietuin. Vandaag niet beschikbaar voor een toelichting maar toch de moeite van een bezoekje waard.