Plantjesmarkten

De aanleiding tot het oprichten van Risdam-Noord Groen was de manier waarop de gemeente het groen onderhield. Steeds meer struiken en boomheesters verdwenen uit de bosplantsoenen, Juist datgene wat zo beeldbepalend is voor een groene omgeving.
Maar ook een belangrijk doel van de Groengroep is, om de bewoners bewust te laten worden van het groen in onze wijk.

Bewustwording leidt tot het koesteren van dat groen en er voor opkomen.
Bewustwording van hoe belangrijk ook het groei en bloei in de eigen tuin is. Waar men niet alleen zelf van geniet, maar ook dieren en insecten.
Dat bracht ons op het een plantjesmarkt te organiseren.


Wat is dan betere plek voor het organiseren van een plantjesmarkt dan het pleintje voor wijkcentrum “De Cogge”?
Van gemeentewege bleek het geen probleem en samenwerking werd gezocht met de tuinvereniging “Groei en Bloei” waarvan de leden jaarlijks hun overgebleven plantjes op een dergelijke markt verkopen. Daarnaast regelden we kraampjes waar andere groenorganisaties voorlichting gaven.
Het bleek een schot in de roos, met medewerking van de weergoden die voor schitterend weer zorgden.
Op 21 april 2018 trok de plantjesmarkt meer dan tweehonderd liefhebbers.
Reden genoeg om het jaar daarop de markt opnieuw te organiseren.

Deze werd nog grootser aangepakt.
Meer activiteiten voor kinderen en dankzij een donatie van veertig vlinderstruiken van Tuinaanleg Takken voeren wij onze eigen actie ‘Tegel eruit, vlinderstruik erin!’. Alle veertig struiken werden uitgereikt! Er kwamen maar liefst 350 mensen in twee en een half uur. De leden van Groei en Bloei die plantjes verkochten raakten grotendeels uitverkocht.

In 2020, is ondanks coronamaatregelen, de plantjesmarkt opnieuw georganiseerd en wij hopen dat ook dit jaar de omstandigheden goed zijn. De weergoden zullen alles op alles zetten om hun aandeel zo gunstig mogelijk te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.