Openbaargroenadoptie

Wij hebben een strook aan de Paardenweide geadopteerd. Voor vlinders, bijen, pissebedden en mensen.
De rayonmanager groenbeheer van de gemeente opperde monter: “Snoeien is goed voor de verjonging van struiken, groeien doet bloeien,” en hij kreeg uiteindelijk gelijk want een jaar later stond het groen weer 1,5 meter hoog. Wel groen, maar saaaai…

In de maanden dat de aanblik troosteloos was opperde een buurvrouw : “Kunnen we het niet adopteren?” En eigenlijk hadden alle buren wel zin om de aanblik van ons straatje kleurrijker te maken en de meerderheid wilde ook actief meedoen. En toen ging het snel!
– De gemeente komt kijken of het mogelijk is en je krijgt een overeenkomst.
– De gemeente biedt wat hulp bij de aanschaf van planten (d.w.z. je mag enkele struiken bestellen uit het assortiment van de gemeente of je krijgt een klein budget om zelf wat aan te schaffen). Daarna moet het adoptiegroen zich verder zelf kunnen bedruipen.
– We kregen alle medewerking bij aanvoer van houtsnippers en bladeren.

De strook is ongeveer 4 meter diep en ruim 25 meter breed. Er grenzen 2 huizenblokken van 5 woningen aan de strook. We hebben een indeling bedacht en iedereen was het erover eens; het moest kleurrijk worden het hele jaar door, met planten die voedsel en een schuilplaats bieden aan dieren.

Onze eerste zorg was om de winter te gebruiken om de bodem te voeden met een flinke mulchlaag van bladaarde om daarmee ook bodemleven aan te trekken. We verzamelden stekken en een flinke hoeveelheid bollen.

Op een woensdag in november werd de strook in opdracht van de gemeente met groot materieel leeggehaald, en op vrijdag bezorgden ze een flinke berg houtsnippers waar we om gevraagd hadden. Die zaterdag zijn we met een ploeg buren aan de slag gegaan en was de strook in een halve dag ingericht.

In de week erna hebben we de hele strook voorzien van een mulchlaag van bladeren. De gemeente verzamelt al het blad dat ze vegen op grote hopen. Achter het rayonkantoor aan de Roskam ligt zo’n grote hoop die al lekker broeit, daar kwam ons blad vandaan. He begint al te composteren, waait niet weg en gelukkig zat er nauwelijks afval tussen.

Alle buren zijn enthousiast, we hopen dat de bollen goed aanslaan en al vroeg in het jaar kleur brengen. De strook ligt nu in rust ( zie foto).
In het voorjaar zijn er weer volop stekken van vaste planten -o.a. via de plantenmarkt die Risdam-Noord Groen in april organiseert- om de strook verder in te planten.
Zo’n adoptie is leuk voor de vlinders, de bijen en de pissebedden en zeker ook voor de mensen.

Resi Beijer

De gemeente rukt met grootmaterieel uit
Leeg en geëgaliseerd
Klaar voor de winter.