Kinderwinterspelen

Egeltje Weltevreê

Egels
Tips:
Maak van resthout een tunnel met een huisje eraan. Zorg ervoor dat spijkers of schroeven niet uitsteken. Leg wat bladeren en takken in het egelhuis.
Zet het huisje zo neer dat de opening niet naar het noorden of noordoosten is gericht. Zet het huisje op een beschutte plek. Egels gaan graag ongezien hun huisje in en uit.
————————————————
IJsbellen maken.
superleuk wanneer het flink vriest.

IJsbellen maken is ontzettend leuk om te doen. De kleurtjes van de bellen dansen en krijgen hele mooie sneeuwvlok-patronen.
————————————————-

Te slecht weer om buiten te spelen?
Dan maar binnen lekker bezig!
Zelf klei maken met natuurlijke ingrediënten!!
Ingrediënten per bol:

  • 1 kopje bloem
  • 1/4 kopje zout
  • 1 eetlepel baking soda
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of kokosolie
  • 1/2 kopje warm water
  • scheutje voedingskleurstof (als je gekleurde klei wil maken)
  • Doe de bloem, het zout en de baking soda in een kom en meng het door elkaar.
  • Voeg de lepel zonnebloemolie toe en roer dit er doorheen.
  • Vul daarna je kopje voor de helft met warm water en voeg er een scheut voedingskleurstof aan toe als je gekleurde klei wil maken. Doe je dat niet, dan blijft de klei wit.
  • Giet het gekleurde water bij je bloemmengsel en roer het door elkaar. Als de bloem het water een beetje heeft opgenomen, kun je de klei uit de kom pakken en hem verder kneden met je handen totdat hij lekker voelt. Is je klei nog een beetje droog, dan voeg je nog wat water toe. En plakt hij juist erg, dan doe je er nog een klein beetje bloem bij.


Wat je vooral niet moet doen is melk geven.In melk zit namelijk lactose; hiervan krijgt de egel buikpijn en diarree. Dat zorgt voor uitdroging en daar kan de egel aan doodgaan. Kom je een egeltje tegen dat slaapt of dood lijkt? Maak het niet wakker. Egels hebben in hun winterslaap een hele lage lichaamstemperatuur, ze ademen nauwelijks en ze liggen opgekruld en lijken helemaal stijf. Als je dus een opgerold egeltje onder de struiken of bladeren vindt, dek het dan af met bladeren en laat het met rust. Gif in de tuin is heel gevaarlijk voor egels. Slakkengif is het grootste gevaar voor egels in woonwijken. Slakkengif strooien is eigenlijk helemaal niet slim, want een egel kan meer slakken per nacht aan, dan de slakken het gif.


———————————————–


De ingrediënten voor bellenblaas
Om een bellenblaas te maken die mooi bevriest kun je het beste suiker toevoegen aan de bellenblaas.
Eén eetlepel fijne suiker toevoegen aan een busje bellenblaas. Laat de suiker goed smelten in het busje bellenblaas.
Zorg ervoor dat het ‘sopje’ niet heel warm is, zodat het verschil in temperatuur niet te groot is…anders knapt de bel sneller.
Buiten moet het minimaal 10 graden vriezen: hoe kouder hoe beter.Blaas voorzichtig de bellen. Je kunt ze laten landen in het gras of op een hoopje sneeuw…het is alleen wel erg lastig om ze niet te laten knappen. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is kijken hoe prachtig de bel in een ijsbel verandert…en vergeet niet een mooie foto te maken.
———————————————–

Zelfgemaakte klei bewaren

De zelfgemaakte klei kun je het beste bewaren in een luchtdicht bakje of een hersluitbaar diepvrieszakje. Daarin blijft het tot wel 6 maanden lang goed.

Zelfgemaakte kunstwerk bakken
Je zet de oven op 100 graden en afhankelijk van de dikte van de klei is het in 1-3 uur hard. Soms duurt het langer. Je kunt checken of je kunstwerk klaar is door er met een vork op te duwen. Als de klei nog veert, moet het nog wat langer.

Veel plezier!!

Jilke Groot