Het is duidelijk, de zomers zijn de laatste jaren warmer en droger geworden, maar ook de regenval is intensiever. Daar zijn zorgen om, vooral in stedelijke gebieden met heel veel harde oppervlakten, waar de blakende zon bestrating opwarmt. In het voorjaar is dat misschien wel lekker, maar als in de zomer de temperatuur tropische waarden bereiken wordt dat minder aangenaam. Bij perioden met hoge temperaturen horen ook onweersbuien die zoveel water loslaten dat men spreekt van wolkbreuken. De wateroverlast die dat geeft kan groot zijn.
Wat doen we daartegen?
Landelijk is de Operatie Steenbreek welke het doel nastreeft zoveel mogelijk de verstening van Nederland tegen te gaan. Van versteende tuinen een plek te maken waar plant en dier zich wel bij voelt en water zijn weg kan vinden. Dat is goed, maar niet iedereen kan op een tuin bogen die behalve voor persoonlijk gebruik ook nog veel ruimte overlaat voor planten en struiken.
Of de tijd en zin ontbreekt daar aan te beginnen. De schrijver van deze tekst heeft ook niet veel plek, maar daar heeft hij wat op gevonden.
Hij haalde langs de gevel een of meer tegels weg en plantte daar frambozenstruiken en zo te hooi en te gras nog wat andere planten. Ook langs de voorgevel verwijderde hij een rij bestrating weg en plantte daar bloemrijke meerjarige planten. Het mooie is dat het regenwater daar naar de ondergrond weg kan. O ja, in plaats van dat het “onkruid” tussen de stenen uit moet worden gepeuterd is het eventueel niet gewenst gewas met één handbeweging te verwijderen.
En van die frambozen? Nu, daar heeft hij vooral het laatste jaar ruimschoots de vruchten van geplukt.
Een aanrader!